Esther Landman – van der Boom, AMC

Esther Landman-van der Boom ( 1962) werkt sinds juni 2009 voor 50% als reanimatie coördinator in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Daarnaast werkt ze sinds 2005 als onderzoeksverpleegkundige bij ARREST, bij diverse onderzoeken die reanimatie gerelateerd zijn. Zo werkte ze vanaf 2008 in de Safety studie: onderzoek naar schade na manuele of mechanische thoraxcompressie.

In 1982 is Esther, na haar opleiding tot ziekenverzorgende, begonnen met de A-inservice opleiding in het Wilhelmina Gasthuis Amsterdam. Tijdens deze opleiding kwam ze erachter dat acute opname haar voorkeur had. Na een aantal jaren op acute chirurgie gewerkt te hebben is ze in 1989 gestart met de CCU opleiding waar ze veelvuldig in contact kwam met reanimaties.

Inmiddels is Esther:
-Instructeur BLS-AED en Docent instructeur BLS-AED volgens de Nederlandse Reanimatie Raad ( NRR)

-ALS Instructeur en ALS-organisator volgens de NRR en de European Resuscitation Council (ERC). En in training voor Instructeur-General Instructor Corse ( GIC) ALS.

Esther spreekt:
“Geen reanimatie zonder een goede BLS, binnen maar ook buiten het ziekenhuis. Veel mensen zouden het moeten kunnen. Op dit moment ben ik oproepbaar voor reanimatie in mijn woonplaats via een sms-systeem. Ik ben een voorstander om reanimatielessen laagdrempelig aan jongeren ( op scholen) te geven, jong geleerd is oud gedaan,. Maar de hulpverlener moet niet slachtoffer worden van de situatie dus een goede evaluatie hoort bij een reanimatie.”

In mijn lessen geef ik hoge prioriteit, naast het aanleren van de vaardigheden( BLS en ALS), in goed team werk en communicatie.

Voor de NVCR wil ik mij inzetten voor goede communicatie, met name van elkaar leren, onderling de reanimatie coördinatoren.